O nama

Nikola Sinković

1971. rođen u Zagrebu

1997. diplomirao na Zagrebačkom sveučilištu, Arhitektonski fakultet – Studij dizajna i stekao zvanje diplomirani dizajner

2004. nakon rada u OŠ Donja Stubica zapošljava se u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok kao profesor dizajna gdje i danas radi

2005. položio stručni ispit kao profesor dizajna

2008. otvorio obrt Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković

2014. napredovanje u zvanje profesor mentor

 

 

Recenzije

I. 

Umjetnici poput Nikole Sinkovića predstavljaju rijetkost u recentnoj umjetnosti. Introspekcija i dosljednost vlastitoj umjetničkoj viziji, srođenost s rodnim tlom gotovo da više ne nalazimo u prostorima naših galerija. Zaboravljena kreativna konstanta iskrenosti prema samome sebi i svojim umjetničkim principima isijava punom snagom s platna ovog umjetnika. Ono što se osobito ističe na njegovim radovima je logična likovna geneza, svojevrsna metamorfoza realističnih elemenata slike u apstraktno, u likovni znak, čisti likovni element. Izražajnost ovih motiva temelji se na majstorski postignutoj atmosferi, gdje bez obzira na svu sublimiranost motiva ostaje prepoznatljivo i upečatljivo Zagorje. Ovo rečeno za zagorski pejzaž jednako je prisutno i na drugoj, manjoj, ali vrlo koherentnoj grupi motiva: ženskom aktu. Jednaki slikarski koncept i ogoljivanje motiva na nivo likovnog elementa u principu prisutno je na ovoj svojevrsnoj alternativi pejzažu. Umjetniku koji osobito svojim novijim radovima zaslužuje naziv pjesnika svoga rodnog tla zaželimo daljnje uspjehe i dosljednost na njegovom umjetničkom putu.

Željko Nemec, prof. (iz predgovora izložbi Reminiscencija prošlosti X 2007. godine)

II.

Kad se u jednom mladom čovjeku budi vrlina kao sklonost unutrašnjeg promatranja i školuje oko kroz zakonitost boja, kompozicija, i harmonija, tada smo – ako je objavljeno – i mi u prilici da ga slijedimo i sudoživljavamo s njegovim djelima. Nikola oblik i motiv uzima cjelovito u karakterističnoj vizuri, zatim ga reducira jednim mirnim proživljenim pokretom, odjeven u svoju boju. Poznati motivi zavičaja ili motivi žena spadaju u svijet njegova intimnog slikarstva.
U bogatom spektru likovnih disciplina Nikola poseže za umjetničkom fotografijom, pronalazeći kroz nju velike mogućnosti obrade portreta, figure, modne fotografije, mrtve prirode, arhitekture i slobodnih tema. U vremenu koje nas navodi na brzo sazrijevanje, a iskustva prelaze u nove načine razmišljanja, dizajn – znak, simbol – postaje sredstvo suvremenog komuniciranja. To su discipline kojima Nikola kroči u svojem stvaralaštvu.

Darko Bubanko, prof. (iz predgovora izložbi Pasteli 1995. godine)

Studio za umjetnost i dizajn
Nikola Sinković
A Mokrice 155, Oroslavje
M 091 886 1239
E nikola.sinkovic@gmail.com

Copyright

© 2015.-2016.

Dopušteno je stavljati poveznice prema ovoj stranici ili koristiti isječak teksta koji služi kao poveznica prema njoj. Prenošenje sadržaja u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.